На Бъдни вечер разговарям с големия родолюбец Илия Луков, чиято професионална

...
На Бъдни вечер разговарям с големия родолюбец Илия Луков, чиято професионална
Коментари Харесай

Илия Луков пред novini.bg: Нека всеки сее добро, според това, колко носи в сърцето си!

На Бъдни вечер беседвам с огромния патриот Илия Луков, чиято професионална креативна биография е отдадена и тясно обвързвана с бългаската история.

 

-      Г-н Луков, стартирате свое ново предаване в Евроком, какво ви предизвика да го извършите и какво ще бъде то?

-      Да, от дълго време премислям този план. Радвам се, че намирам съидейници и потегли осъществяването на предаването „ Да се срещнем с ария “. Целта ни е да разпространяваме и представяме български национални песни от другите фолклорни области на България. Богатство е националната ни ария, събрала и мъдрост, и история, и обичай, и същински прекарвания на нашите предшественици. Безценно е това благосъстояние и ни учи на български полезности, учи ни на родолюбие, свързва ни с корените ни, дава ни мощ, която може и да не осъзнаваме до дъно, само че усещаме със сърцето си…  Песента събира, песента развеселява, песента предизвика страсти, разиграва, основава настроение…, по тази причина по този начин нарекохме нашия план „ Да се срещнем с ария “ и да разкажем с ария разнообразни истории от всяко кътче на нашата татковина.



-      Вашата музика потвърдено има сплотяваща дарба, само че по какъв начин и какво отвън нея може да едини по този начин мощно разграниченото ни общество?

-      Музиката във всеки жанр е сплотяваща, тя е интернационалния език, който се възприема със сетивата, усеща се със сърцето и се претърпява, съгласно самостоятелните полезности. Извън нея ми е мъчно да посоча какво ни сплотява, само че съгласно мен би трябвало да ни сплотява отговорността към децата ни, към идните генерации. Да мислим какво вършим през днешния ден и какво завещаваме на младите, какъв образец даваме с държанието си.

Да възпитаваме любов към рода, към българското и да не се отхвърляме от корените си.

-      Навръх Бъдни вечер и Рождество Христово, съгласно вас задоволително постоянно ли ние, българите, мислим за положителното и го позволяваме в нашите сърца, мозъци, души и домове?

-      Българинът е с положително сърце, съчувствен е, съпричастен е, подготвен е да се притече на помощ и да отдели от залъка си, с цел да помогне на другиго. Имаме доста образци за това в днешно време, например какъв брой доста хора се притекоха на помощ с труд, със средства, с дарения на мебелировка по наводненията в Карловско или пък ставаме очевидци по разнообразни акции за набиране на средства за заболели хора или пострадали…

Винаги е откликвал българинът, заложено ни е положителното, всеки го носи и откликва на непознатата болежка, съгласно своите благоприятни условия.

Нека всеки сее положително, съгласно това, какъв брой носи в сърцето си!

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР